HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10120
Marieke  Noordam
Auteur: Marieke Noordam
Marieke begeleidt mensen met vragen over persoonlijke effectiviteit, competentie-ontwikkeling, loopbaan-heroriŰntatie, het maken van keuzes in de loopbaan en het combineren van werk en zorgtaken.

Durf NEE te zeggen

Voor velen is het een wens: vaker nee kunnen zeggen. Hoog tijd om in te grijpen. Nee zeggen is namelijk helemaal niet moeilijk!Durf NEE te zeggen

Waarom is het lastig om 'nee' te zeggen?
Er zijn verschillende redenen waarom je het lastig kunt vinden om 'nee' te zeggen. Bijvoorbeeld omdat je de ander niet wil teleurstellen, omdat je bang bent dat de ander boos wordt of omdat je wil voldoen aan de verwachtingen van de ander. Ook komt het voor dat je te snel 'ja' zegt zonder na te denken over wat je zelf wil.


Een voorbeeld. Je bent druk aan het werk en een collega komt binnen met een dringende klus. Hij wil dat jij daar nu aan begint! Het heeft echt heel erg veel haast; hij is namelijk druk-druk-druk. Je voelt je met je rug tegen de muur staan; je hebt het zelf ook al druk genoeg en er moeten nog documenten naar de directie worden gestuurd. Deze klus kun je er echt niet bij hebben. Maar ja, je kunt natuurlijk geen 'nee' zeggen, want...

Hoe pak je deze situatie aan?
Laat je collega zijn verhaal doen en luister actief (knikken, 'hummen'). Zeg iets in de trant van: "Ik heb je probleem gehoord. Ik ben nu even bezig, maar ik heb over een half uur/vanmiddag/morgen tijd om er naar te kijken." Voor veel mensen is het belangrijk dat je laat merken dat je ze hebt gehoord; dat neemt al een groot deel van het probleem weg. Die persoon voelt zich dan serieus genomen. Tegelijkertijd neem je jezelf ook serieus als je niet alles uit je handen laat vallen door je direct op de vraag te storten. Je hebt zelf tenslotte ook je eigen bezigheden!

Vooral als je de neiging hebt om te vaak 'ja' te zeggen, is het belangrijk om tijd te winnen. Zeg dat je even moet kijken hoe je agenda er uitziet of dat je even wil nadenken over de vraag. Zo creŰer je voor jezelf de mogelijkheid rustig adem te halen, te kijken of en hoe je de vraag kunt beantwoorden en wanneer je daar eventueel tijd voor hebt. Mensen voelen zich vaak verplicht om meteen te reageren, maar zo neem je meer hooi op je vork dan goed voor je is.

'Nee' zeggen is goed voor jezelf zorgen
Als je vaker 'nee' gaat zeggen, zul je een aantal veranderingen bemerken. Je komt voor jezelf op zonder de ander onnodig te kwetsen. De ander weet ook beter waar hij aan toe is nu jij duidelijker bent in wat jij wilt. Je neemt jezelf serieus en de ander zal jou ook serieus nemen. Je krijgt meer tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt. Je cijfert je niet langer weg om de ander te plezieren. Je houdt rekening met jezelf. En misschien wel de belangrijkste reden om vaker 'nee' te zeggen: je bent tevreden met jezelf!

Een paar handige nee-zinnen om direct mee aan de slag te gaan:
  • Nee, ik heb mijzelf een rustig avondje op de bank beloofd.
  • Nee, ik maak nu eerst dit project af voordat ik aan een nieuwe opdracht begin.
  • Nee, ik ga niet naar feesten waar ik niemand ken.
  • Nee, ik wil vandaag ongestoord kunnen werken aan dit document.
  • Nee, ik heb al andere plannen voor de feestdagen.
  • Nee, daar heb ik geen zin in.
  • Nee, ik ga nu naar huis.
  • Nee, ik ben nu even bezig; het komt echt niet uit.
  • Nee, ik heb hier een slechte ervaring mee.
 

Marieke Noordam
Mariekenoordam.nl

Trefwoorden:Nee zeggen  |  Voor jezelf opkomen
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 7,3 (28 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties
John Knappers  |  http://www.knappers.nl
Nee zeggen is heden ten dage, in onze snelle wereld, misschien wel de belangrijkste vaardigheid om geestelijk gezond en succesvol te blijven functioneren.
Grenzen stellen, voor jezelf zorgen en daarmee dus ook voor die ander.
Maak van mensen, die jou slechts als mogelijkheid zien, geen hoofdzaak.
Mooi artikel van Marieke.
Ingrid Smit
Heel goed artikel, gebruik het woord "Nee" tegenwoordig ook vaker en dat bevalt me heel goed. Alleen de mensen die in het verleden van jou altijd een "Ja" kregen kijken nu ineens heel vreemd op. Helaas, Nee ik blijf tegenwoordig dichter bij mezelf.

Ronald Slooter
Nee is een woord wat wij niet goed accepteren in onze cultuur. Zeker in de huidige tijd met druk druk druk wordt er veel extra druk gelegd bij anderen. De anderen zijn zich er echter vaak niet bewust van.
Ja zeggen tegen een ander is nee zeggen tegen jezelf.
Een alternatief is ja, maar. Deze is heel vriendelijk (denkt men) , maar werkt ook prima. Ja, ik wil dat wel voor je doen, maar na deze klus, of morgen, als er tijd is etc. Dit scheelt vaak de eerste weerstand van de Nee.


John Knappers  |  http://www.knappers.nl
@Ronald, ik kan me prima in jouw reactie vinden.
In de laatste zin zit voor mij een "ja-maar". Als je dieper op Ja Maar ingaat, besef je vanzelf weer dat dit gewoon NEE-zeggers zijn. Luister maar eens een tijd goed naar iedereen die Ja Maar zegt... Dan krijgt het zelfs iets lafs... Zo van: durft geen nee te zeggen :)
Marieke Noordam  |  http://www.mariekenoordam.nl
Mooi aanvulling John. 'Ja maar' geeft de ander juist weer ruimte om over jouw grenzen heen te gaan. 'Ja maar' klinkt als, ik zeg wel 'ja', maar als jij nog een beetje aandringt, doe ik het wel. Mensen met subassertief gedrag doen dit vaak en worden daardoor vaak niet serieus genomen. "Nee" wordt volgens mij juist wel geaccepteerd, maar als je altijd en overal 'ja' tegen hebt gezegd is de 'nee' ook een kwestie van wennen voor je omgeving. En voor jezelf een kwestie van volhouden.
John Knappers  |  http://www.wiedan.nl
"Ai rest maai Kees..."
Zeggen we hier wel eens ;)
Ronald Slooter
Klopt helemaal. Ik heb ook geen moeite met nee. Ja maar is een mooie start voor mensen die er wel moeite mee hebben. Ik gebruik voor mensen die nee niet snappen/accepteren ook vaak een extra uitleg. Ik ben namelijk een man en die kunnen maar 1 ding tegelijk, zeg maar wat ik niet hoef te doen. Die is wel confronterend, maar als ze nee met een extra toevoeging niet snappen, is het niet meer mijn probleem.
interessant stukje over <a href="http://mark-your-life.com/2014/03/26/4-mythes-die-tot-subassertief-gedrag-leiden/">subassertief</a> gedrag

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee´┐Żn of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
Meer boeken
HP List #2