HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10045
  Wendy de Peuter
Auteur: Wendy de Peuter
Wendy de Peuter helpt mensen bij het op orde brengen van hun huis en werkplek. Zo krijgen ze weer rust en ruimte voor de dingen die ze echt willen bewaren en echt willen doen. Wendy helpt mensen keuzes maken; op een betrokken, prettige en praktische manier.

Doe wat jij wilt, maak keuzes!

Je besteedt te veel tijd aan wat toevallig langskomt en te weinig aan wat je echt wilt. Wat is de juiste manier om hier verandering in te brengen?Doe wat jij wilt, maak keuzes!

Het is zo makkelijk om vooral eerst te reageren op wat er op je pad komt. Antwoorden op al je mail, reageren op Twitter- en Facebookberichten, onverwachts koffie drinken met iemand, "ja" zeggen op alle vragen die anderen aan je stellen. Maar ben je dan aan het einde van de dag tevreden met wat je hebt gedaan? Heb je gedaan wat je écht wilde doen? Laten we de voordelen van 'zelf kiezen wat je doet op een dag' eens onder de loep nemen.

Kiezen kost (geen) tijd
Niet gewoon doen wat er op je pad komt, maar bewust kiezen voor wat je wel of niet wilt doen kost tijd. Ja, maar het levert je nog meer tijd en rust op. Je doet wat je echt wilt, dus je doet dingen sneller. Je doet wat je echt wilt, dus je doet dingen sneller en bereikt wat je wilt bereiken.

Kiezen betekent nadenken
Om te zorgen dat je gaat doen wat je écht wilt (uit eten met je partner, een studie) zul je moeten nadenken – nadenken over wat je wilt doen met je leven. Neem de tijd om alle gebieden in je leven te bekijken:

Privé: familie, gezin, gezondheid, vrienden, ontwikkeling…
Zakelijk: leuk werk, ontwikkeling, hoeveelheid werk, hoogte inkomsten...

En bepaal voor jezelf wat jij hierin wilt bereiken.

Kiezen is jezelf serieus nemen
Neem jezelf serieus bij het bepalen van de doelen die je wilt bereiken. Maak keuzes waar je achter staat en zorg daarbij goed voor jezelf. Dat betekent dat je ook "nee" zult (gaan) zeggen op vragen. Als je altijd "ja" zegt kom je in tijdnood. Bedenk goed of de vraag waarop je gaat antwoorden past bij jouw doelen.

Tip
Geef afspraken met jezelf net zo veel prioriteit als afspraken met anderen.


Kiezen voor de ander
Bij sommige keuzes zul je "ja" zeggen, hoewel de actie niet past bij jouw doelen. Je zult dat doen omdat het helpen van die ander wel bij jouw doelen past. Blijf goed voor jezelf zorgen als je "ja" zegt. Als je dit te vaak doet dan kom je niet meer aan jezelf toe en dan kun je ook die ander niet meer helpen.

Vertrouw op je eigen oordeel als je keuzes maakt. Het gaat om jouw leven, om jouw gezondheid, om jouw doelen. Jij bent de enige die écht kan beslissen wat goed is voor jou. Anderen kunnen je ondersteunen met alternatieven en hulpmiddelen, maar jij zult zelf de keuzes moeten maken. Je bent uiteindelijk alleen verantwoording schuldig aan jezelf. Wanneer je zelf je keuzes maakt, vergeet dan onderstaande punten niet.

Flexibel zijn
Keuzes zijn niet rotsvast. Het is niet de bedoeling dat je steeds wisselt van mening, maar als er voor jou goede redenen zijn om je keuzes te veranderen en/of om je doelen aan te passen of te laten vallen, doe het dan. Houd niet vast aan overtollige ballast.

Communiceren
Laat anderen weten wat je wilt met je leven: vertel anderen waar jij voor kiest, wat jouw doelen zijn en wie en/of wat je daarvoor nodig hebt. Zorg dat anderen begrijpen waarom je "ja" of juist "nee" zegt op een vraag, dan kunnen ze daar rekening mee houden. Vraag ook naar de keuzes en doelen van anderen, dan kun jij daar rekening mee houden.

Mild zijn voor jezelf
Soms lukt het niet om een doel te behalen; ga dan eerlijk bij jezelf na wat de oorzaak is. Wees mild voor jezelf. Straf jezelf niet voor dingen die mis gaan, leer ervan en ga verder. Elk stapje is een stapje dichter bij je doel.

Tip
Als je hebt gekozen wat je wilt gaan doen met je leven is de volgende stap je keuzes uitvoeren – zorgen dat je je doelen ook daadwerkelijk behaalt en zorgen dat je niet te veel dingen doet die je afleiden van het door jou gekozen pad. Dat vereist doorzettingsvermogen. Zoek een maatje - privé of professioneel- om je te helpen.


Met door jou zelf gekozen doelen, een plan, afspraken die na te komen zijn en doorzettingsvermogen zul je je doelen behalen. Wanneer dat gebeurt, geniet er dan ook van! Ren niet gelijk door naar het volgende doel. Neem de tijd, geef jezelf een schouderklopje en neem het positieve gevoel dat je eraan overhoudt mee richting het volgende doel.
 

Trefwoorden:Kiezen  |  Nee zeggen  |  Doelen bereiken 
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 7,3 (21 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
5. Loslaten
Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
Meer boeken
HP List #2