Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling
Door GASTAUTEUR

Er zijn allerlei redenen om je te verdiepen in jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Maar wat de reden ook is, belangrijk is dat je zelf verantwoordelijkheid en leiding neemt in je leven. De vraag is alleen: hoe doe je dit?

Meer geluk, liefde en succes? Begin bij jezelf!
Persoonlijke groei gaat over het ontwikkelen van eigenschappen in jezelf, die het mogelijk maken je doelen te bereiken. Dit kunnen zowel materiële doelen zijn, zoals een nieuwe auto of een andere functie, als immateriële doelen, zoals liefde en succes. Maar persoonlijke ontwikkeling is veel meer dan dat. Het gaat verder dan alleen maar een algemeen leerproces, kennis vergaren, ontwikkelen op je werk, groeien als persoon in vaardigheden en capaciteiten of bijvoorbeeld karakterontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling heeft een diepere laag en dat is die van spirituele groei, van bewust leven.

Bewustwording
Persoonlijke ontwikkeling is vooral de bewustwording van jezelf, van je eigen kracht en je kwaliteiten. Daarvoor zijn zelfbewustzijn en zelfinzicht nodig. Hiermee kun je loslaten wat je tegenhoudt jouw leven te leiden zoals jij dat wilt. Dan kun je – vanuit een stevig fundament – je dromen realiseren en je doelen bereiken.
Als je weet wie je bent en wat je kracht is, kun je loslaten wat jou (innerlijk en uiterlijk) belemmert je dromen en doelen te bereiken. Je kunt de juiste stappen op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling zetten. Je durft jezelf te zijn, authentiek, en je weet dat je levensweg een leerproces is. En dat jouw persoonlijke ontwikkeling je hele leven voortduurt, waarbij je elke keer weer een nieuwe balans kunt vinden.

Handelen
Persoonlijke groei is dus niet alleen je aandacht naar binnen keren om jezelf te leren kennen en er achter te komen wat je kracht is en wat je belemmert. Maar het gaat ook over het ondernemen van stappen en daarna het handelen in overeenstemming met je ware zelf. Het gaat om inzicht krijgen in wat je (anders) moet doen om jouw dromen en doelen te realiseren. Hierbij geldt dat de gebeurtenissen en ervaringen in je leven je helpen groeien. En hoe bewuster je in het leven staat, hoe makkelijker je deze gebeurtenissen en ervaringen zult gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. Vandaar ook dat persoonlijke ontwikkeling in fasen gaat. Uitgroeien tot je volledige potentie kost tijd. Naarmate jij je hier bewuster van wordt, zal deze groei wel sneller en gemakkelijker toenemen.

Proces van bewustwording
Je persoonlijke ontwikkeling is een continu, holistisch proces van bewustwording. Het is gericht op het bereiken van een hoog niveau van persoonlijk welzijn. Door bewust te zijn van jezelf en je eigen unieke waarde, door stevig geaard te zijn, kun je vanuit veerkracht en souplesse meebewegen met de flow van het leven. Hierdoor voel je je:


Door te leven vanuit je hart – in balans met je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten en geleid door je eigen lichaam en leven – kun je leven in liefde en kracht. Je kunt dan alles uit jezelf en jouw leven halen. Hierbij is van belang dat je je persoonlijke ontwikkeling volledig individueel bepaalt.
Iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen, unieke manier en in zijn eigen tempo.

Jouw groei is afhankelijk van de omstandigheden in je leven, van de keuzes die je maakt en vooral van hoe je op gebeurtenissen en ervaringen in je leven reageert. De manier waarop je in het leven staat, je zelfkennis en zelfinzicht bepalen hoe jouw persoonlijke ontwikkeling verloopt.

Haal meer uit je leven
Dus wil je jouw welzijn naar een hoger niveau tillen en meer uit jezelf én je leven halen? Wil je bepaalde doelen of dromen bereiken, of eindelijk leven in balans met jezelf en jouw leven? Wees dan zelf de verandering, door bewust te gaan leven en persoonlijk te groeien! Neem verantwoordelijkheid en leiding in en over je leven. Leg de schuld niet bij anderen of bij externe factoren. En vooral: verval nooit in slachtofferschap. Wat je ook meemaakt of voor welke uitdaging je ook staat, je kunt dit aan en je kunt er van leren.

Eveline van Dongen
www.innertreasure.nl