Houd van je spullen
Omring jezelf met spullen waar je van houdt; dan is het fijn om er ruimte voor te maken, om er tijd en energie in te steken.
Houden van je spullen Inge van der Ploeg schreef jaren geleden al het boekje 'Houden van je spullen'. De ondertitel van het boekje is ´de kunst van het opruimen´, de kunst waar professional organizers zich mee bezighouden. Als je houdt van je spullen wil je er ook goed voor zorgen; hetzij in je eigen huis, hetzij via iemand anders. Een mooi boek dat je gelezen hebt, kun je daarna bijvoorbeeld doorgeven, zodat een ander er ook plezier aan beleeft.
Spullen ordenen Om je spullen te ordenen is het belangrijk dat je er tijd voor maakt. Niet zomaar tussen neus en lippen door gaan opruimen, want dat is vaak visueel opruimen; opruimen zodat je het niet meer ziet. De basis van ordenen is dat je je spullen zo opruimt dat je ze ook weer terug kunt vinden. En dan het liefst snel en op een makkelijke manier. Niet in een kast achter een stapel dozen (van onbekende oorsprong).
Waarom zijn mensen ongeordend? Er zijn verschillende oorzaken waarom spullen niet geordend zijn. Volgens Julie Morgenstern, een professional organizer uit Amerika, bevinden de oorzaken zich op 3 niveaus:
- Niveau 1: technische fouten. Deze fouten zijn makkelijk te verhelpen (spullen hebben geen eigen plek of de bergruimte is onpraktisch).
- Niveau 2: externe factoren. Dit zijn aspecten van je omgeving waar je geen greep op hebt (fusie, ziekte, onrealistische werkdruk).
- Niveau 3: emotionele barrières, Dit zijn verborgen, innerlijke krachten die ervoor zorgen dat je steeds weer vervalt in wanorde, ook al wil je dat niet (angst om creativiteit te verliezen, onprettige ruimte, emotionele gehechtheid).
Pas je systeem aan, niet jezelf Het is niet altijd direct duidelijk welke oorzaak ten grondslag ligt aan wanorde. Met een professional organizer kun je op zoek gaan naar mogelijke oplossingen. Samen experimenteren om uit te vinden wat bij jou past. Er is namelijk niet één 'heilig' systeem dat bij iedereen werkt. Pas het systeem aan zodat het bij jou past, ga niet jezelf aanpassen aan het systeem.
Tip 1: Ruim op met de bedoeling spullen weer makkelijk terug te kunnen vinden! Bergruimte Het is niet handig om eerst opbergmateriaal te kopen en daarna eens te gaan kijken of alles wat je wilt bewaren er ook in past. Bepaal eerst de grenzen aan hoe veel ruimte je wilt gebruiken voor spullen. Kijk dan wat je hebt en besluit hoe veel je daadwerkelijk wilt (en kunt) bewaren. Daarna kun je je opbergmateriaal gaan uitzoeken. Koop materiaal waar je je prettig bij voelt, dan wordt ook het opruimen leuker.
Je spullen inventariseren Kijken wat je hebt, is gewoon elke meter grond en elke kast leegmaken en inventariseren wat je eigenlijk bezit. Maak stapel(tje)s van spullen die bij elkaar horen. Houd overzicht, doe niet een hele kamer in één keer; maar meter voor meter, kastplank voor kastplank. Sommige mensen weten door de wanorde niet meer dat ze eigenlijk al 15 zwarte broeken hebben, waarvan enkele zelfs nog nooit gedragen. Of ze hebben geen overzicht in de voorraadkast, waardoor producten vaak over de houdbaarheidsdatum gaan. Wat heb jij allemaal? Weet je dat?
Tip 2: Kijk eerst wat je hebt, ga daarna pas shoppen voor leuke, handige opbergmaterialen. Weg of bewaren? Bij alles wat je tegenkomt is de eerste vraag: ga je het bewaren of niet?
- Niet bewaren: hoe ga je er afstand van doen? Via de Kringloop, vrienden, goede doelen, de vuilnisbak…
- Wel bewaren: inventariseer hoe veel je van iets hebt en beslis hoe veel je kunt en wilt bewaren en op welke manier.
Shoppen en opruimen Ga op zoek naar leuke en handige opbergmaterialen die passen in je huis of in je kast. Het is niet fijn als die leuke dozen net niet passen, of de mooie kast net te groot is voor de slaapkamer. Ruim alles op en gebruik je energie voor de belangrijke en mooie spullen die je hebt en geniet daarvan. Laat anderen genieten waar jij afstand van kunt doen.
|