HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10124
  Wendy de Peuter
Auteur: Wendy de Peuter
Wendy de Peuter helpt mensen bij het op orde brengen van hun huis en werkplek. Zo krijgen ze weer rust en ruimte voor de dingen die ze echt willen bewaren en echt willen doen. Wendy helpt mensen keuzes maken; op een betrokken, prettige en praktische manier.

Willen in plaats van moeten

Moet je dingen of wil je dingen. Doe jij alles wat je doet omdat je die dingen wíl doen of omdat je ze móet doen? Misschien doe je ze omdat dat van anderen moet of omdat je dénkt dat het moet? Willen in plaats van moeten

Neem dat wat je zélf wil serieus
Er zijn mensen die hun eigen belangen of wensen niet serieus nemen. Ze doen altijd alles alleen maar voor een ander. Steeds je eigen wensen ondergeschikt maken; daar word je niet blij van... Stop daar dus mee! Neem je eigen wensen serieus en ga er ook echt voor. Begin klein en bouw het op.
    
Wat 'moet ik van mezelf' en wat 'moet ik van anderen'?
Het verschil tussen iets moeten van jezelf of van anderen is niet altijd even duidelijk. Maak tijd vrij om dit goed te onderzoeken. Wees eerlijk en kritisch naar jezelf in je onderzoek. Als je iets móet voel je misschien een bepaalde weerstand bij jezelf en gooi je je hakken in het zand. Maar als je iets wíl krijg je toch juist energie? Dan ga je ervoor. Sommige dingen 'moeten', zoals eten kopen en koken. Nou ja, moeten? Je wil het toch? Anders krijg je honger. Dat wil niemand...

Als jij voor jezelf mag kiezen wat je wil doen, mag een ander dat ook. Accepteer de keuze van de ander, ook als het een keuze is die jij niet zou maken. Heeft de keuze van de ander gevolgen voor jou of andersom, overleg dan samen en kom tot een keuze die voor beiden prettig is.

Laat 'moeten' los
Doe eens een kleine oefening in het loslaten van het fenomeen moeten. Zeg de komende dagen af en toe tegen jezelf: 'ik wil' in plaats van 'ik moet'. Sta er dan ook even écht bij stil hoe het voelt… Kijk vervolgens of het je daarna lukt om dat wat je moet doen – eh, wil doen – met een ander gevoel te doen. Merk je dat het makkelijker wordt? Het doel is tenslotte om je prettiger te voelen bij het doen van dingen!

Niet te veel willen
En wat wil je dan? We willen tegenwoordig zo veel; partner zijn, kinderen hebben, werken, sporten, vrienden zijn, vrijwilliger zijn, goede buur zijn, lezen, uitgaan, op vakantie… En dan heb ik het nog niet eens over alle informatie die we krijgen. Die willen we toch ook allemaal lezen en bekijken? Al die mails, twitterberichtjes, facebookfoto's, tijdschriften, boeken, kranten...
Help! Wat kies jij? Wat doe je wel en wat laat je gaan? Probeer eens wat vaker dingen te laten schieten. Je zult zien dat je niet eens zo veel mist. Wat je er voor terugkrijgt is meer rust in je hoofd.
 
Afspraken maken
En dan kom je weer bij kiezen. Als je weet wat je wil, weet je ook het verschil tussen willen en moeten. Dan kun je afspraken maken met jezelf en met anderen, zodat wat jij wil ook echt gaat gebeuren.

Tips
  • Zeg willen in plaats van moeten.
  • Doe geen dingen waarvan je denkt dat je ze van een ander moet doen. Vraag het eerst na.
  • Ga alleen voor dingen die anderen willen als je het ermee eens bent.
  • Spendeer je kostbare tijd aan dingen die belangrijk zijn voor jou. Ga voor wat jij wil!

Doe dus altijd de dingen die je wil en ga hier dan ook voor 100 procent voor. Geniet van het leven en laat anderen meegenieten. Als jij blij en gelukkig bent, kun je anderen meenemen in dat gevoel. 
 

Trefwoorden:Loslaten  |  Moeten  |  Tijdsbesteding
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 7,2 (14 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties
Mirjam van Driel  |  http://www.mirjamvandriel.nl
Mooi artikel, waarin je verwoordt wat we eigenlijk diep van binnen weten. Je slaat de spijker op z'n kop.

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
1. Loslaten
Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
4. Zelfmanagement
Susanne Brakkee
Meer boeken
HP List #2