Het geheim van een goed compliment
Iedereen weet dat complimenten een positieve kracht in relaties zijn. Maar soms hebben ze een averechts effect. Wat is een goed compliment?
In het Nieuwe Werken zijn leidinggevenden geen controleurs maar motivatoren: ze geven complimenten in plaats van feedback. Ze observeren, beschrijven en doen suggesties voor verbetering. De focus op wat nog niet goed gaat is daarmee verleden tijd. Als je het geven van complimenten onder de knie krijgt, focus je steeds meer op wat goed gaat. Je krijgt juist dan dat gedrag van een ander terug. En niet omdat je voorbij gaat aan fouten die gemaakt worden, maar omdat de ander voelt dat jij hem ziet als capabel en betrouwbaar. En dat werkt altijd wederkerig!
Behandel iemand zoals hij is en hij zal zo blijven; behandel iemand zoals hij kan zijn en hij zal zo worden. (Goethe)
Maar het geven van complimenten is niet zo makkelijk als het lijkt. Zomaar iets positiefs naar voren brengen of de ijdelheid strelen is niet hetzelfde als een goed compliment geven. Het heeft ook niet hetzelfde effect. Een compliment kan veel meer zijn dan een schouderklopje dat zegt: jij bent door mij goedgekeurd en iedereen mag dat weten. Je kunt een ander met een goed gegeven compliment boven zichzelf uit laten stijgen.
Goed bedoelde complimenten
Veel complimenten zijn goed bedoeld maar worden niet zo ontvangen en dat ligt niet aan de ontvanger. Een compliment hoef je niet te leren ontvangen. Een compliment geven vraagt wel om enige oefening – bijvoorbeeld in woordkeus en timing – zodat de ander niet vertwijfeld achterblijft. Bekijk de volgende voorbeelden en zie de averechtse effecten ervan direct opduiken:
'Hé, ben je naar de kapper geweest? Veel minder springerig zo!'
(O, dus gisteren zag ik er nog uit als een ontplofte föhn.)
'Nee, neem jij de leiding maar; daar ben je heel goed in!'
(Hoezo?!)
'Goh, wat ziet u er speciaal uit vandaag!'
(Wat wil je van me?)
De definitie van een goed compliment
Een compliment is een waarderende opmerking die versterkend werkt. Het is tegen iemand zeggen dat je iets goed vindt, maar op zo'n manier dat de ander zin krijgt om door te gaan. Daarentegen is (verhulde of onbewuste) kritiek een vacuüm: het trekt de ander naar beneden of zet diegene vast in negatieve energie. Een compliment moet vooruit helpen!
Een (corrigerend) compliment heeft dan ook een zuivere intentie nodig. Zelfs als je het gedrag van een ander of jezelf afkeurt, kun je het met een oprecht compliment corrigeren door het geven van suggesties. Doe dit met de intentie de ander te helpen het in te zien en beter te worden. En doe het meteen! Een oordeel vormt zich steeds sterker naarmate je meer tijd hebt om over de situatie na te denken. Zorg dat je een corrigerend compliment, een verbeterpunt, geeft op het moment dat het speelt.
Tips
Observeer: je ziet vanzelf steeds meer mogelijkheden om positief gedrag te beïnvloeden.
Leg het uit: waarom vind jij dat wat je vindt?
Blijf realistisch en maak het niet groter dan nodig.
Complimenteer alleen als je het meent: een compliment werkt nooit als manipulatie.
Complimenteer alleen de dingen waar je meer van wilt zien: wat je aandacht geeft groeit!
Complimenteer alleen als iets een compliment verdient en passend is bij de kennis en kunde van de ander.
Vermijd vergelijkingen met het verleden of met anderen.
Vertaal iets wat niet goed gaat in een leermoment en maak groot wat wél goed gaat.
Voorbeeld
1. Observatie:
(Wat goed!) Ik zie dat ik het voorstel al binnen heb. Omdat we het hier gistermiddag nog over hadden betekent dit dat je er zelfs gisteravond nog mee bezig bent geweest. Ik zag ook dat je er nog wat extra suggesties in hebt verwerkt en het direct in de juiste lay-out hebt gezet!
2. Eventueel in aanvulling:
Eigen gevoel – Ik vind het fijn dat dit nu vandaag al de deur uit kan!
Samenvatting – Je hebt er hard aan gewerkt!
Kwaliteit – Dat getuigt van zorgvuldigheid en betrokkenheid.
Vraag – Wat zorgde ervoor dat je het meteen wilde verwerken?
Verbeterpunt – Met alleen nog een korte samenvatting van het klantgesprek erin kan het weg.
Bedenk dat het compliment dat je een ander geeft bijna altijd iets over jou zegt en over wat jij belangrijk vindt, zelf ook doet, of juist meer zou willen zijn of doen!
Wat wordt jouw compliment voor de eerste persoon die je binnen nu en 5 minuten tegenkomt?
Pauline van den Berg |
Geef uw waardering |
Lezerswaardering: |
7,6 (37 stemmen) |
Hoe waardeert u dit artikel? |
|
Reacties |
Ik heb dit artikel met een 6 gewaardeerd, ondanks dat ik het in basis een goed artikel vind, over een waardevol thema, maar het hier niet op z'n plaats vind. Het thema complimenten en waardering is hier namelijk gekoppeld aan een leiderschapsstijl wat de naam 'Het nieuwe werken' heeft meegekregen. <br>
Het wordt hier beschreven als een managementtool en niet als een thema voor ZELFontwikkeling... en dat is jammer.<br>
Een mooie vraag zou zijn geweest: Hoe kun je als leidinggevende je medewerkers helpen om vanuit een bouwende grondhouding zodanig naar hun eigen functioneren te kijken, dat ze zichzelf en hun handelen leren te waarderen. Je haalt daarmee het compliment uit de hoek van het managementinstrumentarium. <br>
Waardering uiten en complimenten geven krijgt namelijk z'n werkelijke waarde, op het moment dat het voortkomt uit je werkelijke zelf, je grondhouding als mens.
Nicole
je verassende voorbeelden...
veRRAssende voorbeelden lijken mij meer op zijn plaats ;-)
Inhoudelijk overigens eens met Hans en David.
Gerrie Makkink
Veel suggesties die ik ga overwegen en daana terplekke toe wil passen.
God, I feel like I shuold be takin notes! Great work
It was dark when I woke. This is a ray of suhsnine. http://qzwamap.com [url=http://eqryzdq.com]eqryzdq[/url] [link=http://qxrfvyj.com]qxrfvyj[/link]
|
|