HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10054
Nynke Rinzema
Auteur: Nynke Rinzema
Nynke Rinzema voert al ruim 10 jaar verhelderende gesprekken met mensen zodat die weer contact met zichzelf kunnen maken. Ze gebruikt haar intu´tie en invoelendheid als kwaliteiten bij het maken van echt contact. Echt contact, of zielscontact zoals ze het noemt, is niet zweverig. Het is een contact dat je raakt en doet ontwikkelen, door te helen wat verkrampt is of verstopt in iemand."

Heb jij last van keuzestress?

Keuzes maken doe je de hele dag door. Dus kiezen is niet het probleem, wat dan wel? Heb jij last van keuzestress?

Kiezen is, vaak ongemerkt, de hele dag aan de orde. Het laat zien wie je bent en geeft je in ruil, aan de hand van je gemaakte keuzes, informatie terug waarmee je jezelf verder kunt ontwikkelen. Althans, als je daar bewust bij stilstaatů

Je kunt niet niet kiezen
Elke handeling kan worden ingeruild voor een andere. Hoe weet je nou of je het goed doet? Als je de hele dag over al je keuzes nadenkt, verlam je. De beste keuze is niet zo belangrijk. Voel wat je (eerste) impuls is om te doen, bedenk hoe je dit het beste kunt doen en doe het!

Jij bent altijd weer aan zet om te kiezen
Realiseer je vervolgens dat jij het bent die kiest, niet iemand anders. En kies je niet? Ook dat is een keuze. Het blijft jouw verantwoordelijkheid.
Maar wat als iets je overkomt: je fiets wordt gestolen of je baan stopt plotseling? Ook dan ben jij weer aan zet om keuzes te maken in de ontstane situatie.

Wat je kiest zegt veel over wie je bent
Als jij het bent die de hele dag keuzes maakt, dan laat je daarmee jezelf zien. Kies je ervoor een kwartier eerder op te staan om rustig te ontbijten of koop je onderweg een broodje? Dat geeft iets aan van de waarde die je hecht aan ontbijten of de tijd die je nodig hebt om 's morgens je rituelen te doen. Het is niet goed, niet fout maar het zegt veel over wie je bent!

Door te kiezen, kijk je de hele dag in je eigen spiegel
Wat je kiest, heeft effect. Dat is de spiegel die je de hele dag wordt voorgehouden. Sta je vroeg op en neem je de tijd? Dan is de kans groot dat je huis opgeruimd is en dat je spullen voor die dag keurig in je tas zitten. Wellicht heb je dan meer moeite met zaken die anders lopen dan voorzien. En is delegeren makkelijk voor je? Kies je voor snel op het laatste moment? Dan kan het zijn dat je wel eens dingen vergeet of niet stipt op tijd bent op een afspraak. Tegelijk ben je waarschijnlijk in staat soepel in te spelen op wat er op je afkomt en zie je snel een nieuwe invalshoek.
Wat je ook kiest, het effect komt bij je terug. Dat zijn momenten dat je kunt beseffen: ik wil het anders. Ik ga dus andere keuzes maken.

Heb jij last van keuzestress?
 • Weet dat je altijd kiest, je kunt niet niet kiezen. Geef jezelf ruimte 'fout' te kiezen.
 • Weet dat je verantwoordelijk bent voor je keuzes. Verantwoordelijkheid nemen betekent niet perfect moeten zijn, maar jezelf vertrouwen in het vormgeven van je leven door iets te doen of te laten, ongeacht wat een ander doet of vindt.
 • Besef dat hoe je dag eruit ziet, dit het resultaat is van wie jij bent: jij kiest en jij bent verantwoordelijk voor die keuzes. Dus de stappen die je zet, kleuren je. Sta er eens bij stil en leer jezelf beter kennen.
 • Als laatste: wat zijn de effecten van je keuzes? Kijk bij jezelf in de spiegel en vraag je af of je het beeld prettig vindt. Welke keuzes maak je de volgende keer?
 

Lees meer:
  Geef uw waardering
  Lezerswaardering: 6,5 (14 stemmen)
  Hoe waardeert u dit artikel?
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10


  Reacties
  Dreann

  Ontvang jij hem al?
  De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

  Met verrassende inzichten, nieuwe idee´┐Żn of een steun in de rug.

  Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)  geen interesse / ontvang ik al
  Best beoordeelde artikelen
  Meer artikelen
  Meest bekeken Boeken
  Meer boeken
  HP List #2