HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10077
Wim van Grinsven
Auteur: Wim van Grinsven
Wim van Grinsven is auteur (oa van ‘Handorakel voor de manager’), tekstschrijver, communicatieadviseur en Consciousness Coach in opleiding. Kwam erachter dat persoonlijke ontwikkeling is waar het echt om draait in zijn leven en is heel benieuwd wat en waar hem dat nog brengen zal. Passie en purpose: helderheid scheppen.

Persoonlijke ontwikkeling: daar word je blij van

Wat betekent Persoonlijke Ontwikkeling voor jou? Iedereen heeft er weer een andere kijk op. Wim van Grinsven, vaste auteur van OntwikkelZelf.nl geeft zijn omschrijving van dit onderwerp.Persoonlijke ontwikkeling: daar word je blij van

Wat is persoonlijke ontwikkeling?
Persoonlijke ontwikkeling is het proces waarmee je uit jezelf haalt wat erin je zit. Wat dat precies is, dat weet je van te voren nog niet. Er is ook geen punt waarop je kunt zeggen: ja, nu ben ik klaar. Helemaal uitontwikkeld. Een echt begin van het proces is ook al niet aan te wijzen. Zodra je geboren wordt begin je jezelf te ontwikkelen en word je ontwikkeld door je omgeving. Dit zijn wel min of meer automatische processen.

Het wordt pas echt persoonlijk als jij je bewust wordt van de mogelijkheid dat je jouw leven en hoe zich dat ontwikkelt - ongeacht je omstandigheden - voor een groot deel zelf kunt sturen. Dat bewustwordingsproces begint vaak met de vraag: is dit alles? Je leven loopt helemaal niet onaardig, maar toch… Het begint te knagen, oude patronen beginnen te knellen of oude overtuigingen verliezen aan gewicht. Een gevoel van leegte wordt steeds moeilijker te negeren.

Kom in actie
Op een gegeven moment kom je in actie. Misschien omdat je een inspirerend gesprek hebt gevoerd, een boek hebt gelezen dat iets in je losmaakt, een film gezien, een ongeluk gekregen, een partner verloren of gevonden… het kan van alles zijn. Zoals de figuur in een roman van Rainer Maria Rilke die een kunstwerk ziet en ineens weet: Ich muss mein Leben ändern. Maar het kan ook veel minder dramatisch. Je kunt ook geleidelijk tot die overtuiging komen en stukje bij beetje aan je gewoontes en overtuigingen begint te sleutelen. En al vlug kun en wil je niet meer anders.

Persoonlijk Informatiesysteem
Nu je aan jezelf sleutelt word je steeds alerter en fijngevoeliger. Dingen die je vroeger niet eens opmerkte - laat staan dat ze je stoorden - beginnen hinderlijk te worden. Dit is niet de stem van je geweten die spreekt over dingen die je ooit werden opgedrongen of als het ware werden geïmplanteerd. Nee, het is meer die ongrijpbare aanwezigheid van binnen, die je aandacht trekt met gevoelens, emoties en hints: je Persoonlijk Informatiesysteem. Geen eenduidige aanwijzingen, niks met goed of fout; een vaag vermoeden van een richting en je zoekt maar uit hoe je het gaat doen.

Aanvankelijk heb je ook nog de keuze óf je gevolg geeft aan de suggesties van je persoonlijk informatiesysteem. Naarmate je verder op pad bent kom je er uiteindelijk achter dat er maar één richting is: vooruit. Het is niet meer bevredigend terug te zakken in je comfortzone. Het voelt dan alsof je jezelf in de steek laat. In die comfortzone is het lauw nu je hebt geproefd aan een andere manier van zijn: een staat van sprankeling, enthousiasme en levenslust.

Je bestemming
Die nieuwe staat vol levenslust is je bestemming. Het is de reden dat je uit jezelf wil halen wat erin zit en dat je jezelf wil blijven ontwikkelen. Wil je een beter mens worden? In ieder geval iemand die beter weet wat hij wil en beter weet waar hij echt blij van wordt. En ja, misschien is dat wel een beter mens, wie zal het zeggen.
 

Wim van Grinsven
Tekstbron.nl

Trefwoorden:Persoonlijke Ontwikkeling
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 8,7 (26 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties
Lezer
Prima, helder en neutraal verwoord. Nodigt uit om hier een vervolg aan te geven.
Robert Koopman
In het artikel wordt eerst op heldere wijze een situatie/ natuurlijk proces beschreven.
De lezer "haakt aan" en daarna neemt de schrijver je mee in zijn verhaal.
Ha die Wim,
Je hebt de kern perfect getroffen!
Met groet van Han
Kitty
Heel goed en heel motiverend!!
Joep Mooren  |  http://www.moorenmanagement.nl
Helder verwoord Wim, het spreekt mij aan. Persoonlijkheidsvorming en persoonlijke groei zijn begrippen die dicht bij elkaar liggen en voor jezelf van groot belang zijn.
Suzanne
Hij heeft helemaal gelijk. Maar wanneer begin je en waarom? Je moet eerst zien dat je leven "leeg" is voordat je bedenkt dat je er iets aan wilt veranderen. Want je weet nooit of het beter wordt.

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
5. Business spiritualiteit
Paul de Blot; Petra Pronk
Meer boeken
HP List #2